Results 76 to 90 of 451
Thread: ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ
-
14-01-2016, 15:59 #76
- Join Date
- Feb 2013
- Location
- σε 1 λιμνουλα!
- Posts
- 14,042
δηλαδη εσυ κατα τη γνωμη σου θα βλεπεις πρωτα ως δεδομενο οτι χρειαζεσε ενα ψυχολογο κ μετα θα περνεις ενα φτυαρι κ θα το θαβεις μερα νυχτα..
ξερεις ποσες φλατζες πρεπει να καψεις απο το πολυ ζορι για να φτασεις στο σημειο να πεις θα τα βγαλω περα χωρις αυτον?
ομως δε γινεται να τα εχεις ολα μονα ζυγα δικα σου η θα τριξει ο εγκεφαλος σου απο το πολυ ζορι η θα εισαι εξαρτημενος απο ενα ψυχολογο
διαλεγεις κ περνεις.
- 14-01-2016, 16:01 #77
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Αυτό ισχύει αν γίνεται όντως δουλειά. Όπως αναφέρω και στο άρθρο όμως, οι πιο πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε τι να ζητήσουμε και έτσι είμαστε στο έλεος του θεραπευτή σχετικά με το αν θα προχωρήσουμε, ποιοί θα έπρεπε να είναι οι στόχοι, που θα έπρεπε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες μας, ή απλά θα επανερχόμαστε και κάθε βδομάδα θα κάνουμε "αποφόρτιση/αποτόνωση" και τίποτα παραπάνω. Εάν λοιπόν ο θεραπευτής είναι ανήθικος θα μείνεις στο "παραπονιέμαι" για πολύ καιρό. Σε ότι αφορά τις απόψεις μου για το κράτος, καθότι εκείνο διοικεί και πληρώνεται μέσω των φόρων ΚΑΙ για τον έλεγχο του τρόπου λειτουργίας των θεραπευτών/ιατρών κλπ, στην προσωπική μου άποψη είμαι κάθετος σε ότι αφορά τις φερόμενες ευθύνες. Ακόμα πιο χυδαίο από αυτό είναι η τρέχουσα μετάθεση ευθυνών στους ίδιους τους θεραπευόμενους λέγοντας τους "αν νιώθεις ότι σε βοηθάει συνεχίζεις, αν όχι σταματάς".
14-01-2016, 16:13 #78
- Join Date
- Feb 2013
- Location
- Thessaloniki
- Posts
- 1,545
Γιατί θεωρείς ότι είναι θέμα ανηθικότητας?Γιατί δεν δέχεσαι ότι δεν ξέρουν πως να σε βοηθήσουν?Το δεν ξέρω δεν με κάνει ταυτόχρονα και ανήθικο.
Για να σε προλάβω.Θα ήθελες να σου το πούνε από την αρχή ότι ''Δεν ξέρω,δεν μπορώ να σε βοηθήσω''?Τότε θα λέγαμε άλλα ''Τι ψυχολόγος είσαι'' και γενικά τέτοια.
'Οσο για το τι να ζητήσει ο θεραπευόμενος έχω να σου πω ότι οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι κάτι χειροπιαστό.Σίγουρα υπάρχουν κάποιες βάσεις που μπορεί να δουλέψει κάποιος ειδικός αλλά ακόμη κι αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.Με λίγα λόγια δεν υπάρχει μία λύση.Το ότι ξέρεις και νιώθεις εσύ τι σε απασχολεί δεν σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί να το καταλάβει κι ο άλλος.
Μην θεωρείς ότι με αυτά που γράφω θέλω να προστατέψω τους ψυχολόγους.Εσένα θέλω να βοηθήσω ώστε να μη τα βλέπεις όλα μαύρα και σενάρια συνομοσίας γιατί πολύ απλά σε εσένα κάνεις κακό κι όχι στον κλαδο της ψυχολογίας.
14-01-2016, 16:21 #79
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Έχεις δίκιο που αναφέρεις την παράλειψη της πιθανότητας άγνοιας/ασχετοσύνης. Ξαναγυρνάμε όμως στην ηθική του θεραπευτή στο να παραδεχτεί εξ' αρχής ότι "δεν ξέρει" και να σε παραπέμψει αλλού ή τέλος πάντων να μην σε αναλάβει, το οποίο είναι μια πιο τίμια συμπεριφορά από το να σου πει "ξέρω" και Χ χρόνια από σήμερα να είσαι ακόμα στο μηδέν. Από τη στιγμή που α. λέει ότι "ξέρω", β. υπάρχει αμοιβή που προέρχεται από τον θεραπευόμενο και γ. υπάρχει συμφέρον ο θεραπευόμενος να παραμείνει σε θεραπεία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η - ενδεχομένως - ήδη συμβιβασμένη ηθική του θεραπευτή δεν θα τον βοηθήσει να πάρει αποφάσεις υπερ του θεραπευόμενου. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν η ψυχοθεραπεία είναι κατ' αρχάς για να βοηθήσει τον θεραπευόμενο και εν συνεχεία για οποιονδήποτε άλλο σκοπό (συμπεριλαμβανομένου και του βιοπορισμού του θεραπευτή). Με άλλα λόγια πρέπει να γίνει ορθή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
Last edited by M87; 14-01-2016 at 18:05.
14-01-2016, 16:27 #80
- Join Date
- Feb 2013
- Location
- Thessaloniki
- Posts
- 1,545
Η μόνη παραδοχή που μπορεί να γίνει είναι σε περιπτώσεις δια γυμνού οφθαλμού που λέμε,που δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει ότι αυτή η περίπτωση χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης.
Γενικά έπιασες ένα πολύ μεγάλο θέμα που έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του.
Αν θέλεις την προσωπική μου γνώμη,θεωρώ πως το ξεκινάνε λάθος από το εκπαιδευτικό σύστημα.Δηλαδή με τις βάσεις της σχολής.Ο καλός μαθητής δηλαδή θα γίνει ψυχολόγος.Για μένα δεν πρέπει να είναι αυτό ΜΟΝΟ το κριτήριο.Χρειάζονται κι άλλα πράγματα αλλά όπως σου είπα είναι πολύ μεγάλο θέμα.
14-01-2016, 16:42 #81
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Στην τρέχουσα φάση θεωρώ μέγα λάθος να περιμένουμε από την ηθική των διοικούντων αλλαγές. Οι προσπάθειες πρέπει - κατά την άποψη μου - να επικεντρωθούν στην επιμόρφωση των θεραπευόμενων προκειμένου να ξέρουν τι να ζητήσουν από έναν θεραπευτή, ποιές είναι οι υποχρεώσεις του θεραπευτή απέναντι τους, πως θα αναζητήσουν την βέλτιστη λύση στα προβλήματα τους, πως θα εξασφαλίσουν ότι ο θεραπευτής τους δεν θα τους λέει ψέματα, μισές αλήθειες και να αποκρύπτει πράγματα που οφελούν τον θεραπευόμενο καθώς επίσης και στο να καθιερώσουν χρηματικές ποινές απέναντι στους θεραπευτές οι οποίοι τους ζημιώνουν ηθελημένα ή μη (εφ' όσον δεν το κάνει αυτό το κράτος, πρέπει να το κάνω εγώ). Ειδεμή, ο θεραπευτής - όποια και αν είναι η ηθική του καλή ή κακή - δρα ανεξέλεγκτος. Κυρώσεις ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν για να αποτρέπουν τους "κακούς" θεραπευτές από το να κάνουν κακό. Η υπάρξη κυρώσεων δεν σημαίνει τίποτα για τους καλούς θεραπευτές.
14-01-2016, 16:48 #82
- Join Date
- Feb 2013
- Location
- Thessaloniki
- Posts
- 1,545
Πάλι το μπερδεύεις γιατί είπαμε ότι δεν υπάρχουν χειροπιαστές λύσεις όταν μιλάμε για μυαλό και ψυχή.Οι μόνες κυρώσεις που μπορεί να βάλει το κράτος είναι για πλαστά πτυχία,φοροδιαφυγή (αποδείξεις κλπ),αδήλωτη εργασία και τα σχετικά.Αυτές που μπορεί να βάλει σε οποιοδήποτε επάγγελμα δηλαδη.Δεν είναι και λογικό δηλαδή να προσπαθήσει να βάλει κάποιες άλλες κυρώσεις.Με ποιο κριτήριο ζητάς να γίνει κάτι τέτοιο?Για μένα είναι καλός ο τάδε θεραπευτής για σένα όχι.
14-01-2016, 16:52 #83
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Δεν "είπαμε"... "είπες". Και όχι δεν θεωρώ ότι τα πάντα σε ότι αφορά την ψυχοθεραπεία είναι ασαφή γιατί το πτυχίο που τους δίνουν είναι σαφές. Αν τα πτυχία τους είναι ασαφή, τότε ασαφείς δεν θα είναι μόνο οι υπηρεσίες τους αλλά και οι αμοιβές τους. Σε ότι αφορά το κράτος, εκείνο τους εκπαιδεύει και τους δίνει άδεια εργασίας, οπότε δεν μου φαίνεται ουτοπικό η ανεφάρμοστο να τους ελέγχει επί της εργασίας τους. Επιπλέον δεν περιμένω από το κράτος να κάνει τίποτα. Τις οικονομικές κυρώσεις θα πρέπει να τις εξασφαλίσει εξ' αρχής ο κάθε θεραπευόμενος όπως εξασφαλίζεται και η αμοιβή του θεραπευτή. Στην περίπτωση "λάθους" τι νιώθει ο θεραπευόμενος ότι του κόστισε το λάθος αυτό; Σε αυτό δεν έχει λόγο ο θεραπευτής γιατί δεν είναι η δική του ζωή που επηρρεάζεται.
Last edited by M87; 15-01-2016 at 13:01.
14-01-2016, 17:04 #84
- Join Date
- Feb 2013
- Location
- Thessaloniki
- Posts
- 1,545
14-01-2016, 17:05 #85
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
14-01-2016, 22:27 #86
- Join Date
- Feb 2013
- Location
- σε 1 λιμνουλα!
- Posts
- 14,042
αυτο που λες με τα πτυχια βασικα εμενα μου φαινεται σαν νομισμα με 2 προσωπα..
γιατι αυτο το να εχει καπιος πτυχιο
μπορει να δωσει φτερα σε καπιον που ειναι πραγματικα ικανος
η μπορει να δωσει πατημα στο να δουλευει το κοσμο
αρα αυτο αυξανει κ τα δυο ακρα
το καλο στο καλυτερο κ το κακο στο χειροτερο.
το ιδιο πιστευω κ για την ιδια τη γνωση οτι ειναι εξισου διπροσωπη αφου αναλογα με το πως τη χρεισιμοποιει με καλο τροπο η κακο.
14-01-2016, 23:10 #87
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Η ιδέα αλέξανδρος_77 είναι ότι το κράτος, με διαδικασίες "εξασφαλίζει" ότι παίρνουν τα πτυχία τους όπως και τους αδειοδοτεί προκειμένου να εργάζονται και αυτά όπως ξέρεις είναι σαφή πράγματα (έχεις ή δεν έχεις πτυχίο, έχεις ή δεν έχεις άδεια εξασκήσεως). Το ότι το κράτος αποφεύγει να τους ελέγξει μετά τη λήψη του πτυχίου τους, δεν μου κάνει και καμιά εντύπωση λόγω των εμπλεκόμενων συμφερόντων που είναι διαφορετικά από αυτά των θεραπευομένων. Αυτό που λες εσύ για νόμισμα με δύο όψεις είναι το κομμάτι της ηθικής το οποίο εμπλέκεται. Δεν εξασφαλίζει το πτυχίο ή η άδεια εξασκήσεως το ότι ο θεραπευτής σου είναι ή δεν είναι ανήθικος. Και αφού εξωτερικός έλεγχος δεν υφίσταται (κρατικός έλεγχος) ο οποίος θα κρατούσε τον ανήθικο από το να εκμεταλλεύεται τους πελάτες του, τον έλεγχο είμαστε υποχρεωμένοι να τον επιβάλλουμε και να τον εφαρμόσουμε εμείς. Πρέπει δηλαδή να εξασφαλίζουμε όχι μόνο τις αμοιβές τους, αλλά και τα πρόστιμα τους αν τολμήσουν να κάνουν "λάθη" πάνω μας (έτσι είναι ο chic όρος που μεταχειρίζονται για τις εσκεμμένες αηδίες... τα αποκαλούν λάθη). Όταν όμως δουν τα "λάθη" στην μηνιαία εκκαθάριση τους ίσως στρώσουν ή αλλάξουν τροπάρι. Για τους δε ηθικούς θεραπευτές (υπάρχουν και αυτοί... κάπου), υπάρχουν ή δεν υπάρχουν κυρώσεις λίγο τους αφορά αφού ούτως ή άλλως εργάζονται ευσυνείδητα.
Last edited by M87; 14-01-2016 at 23:57.
15-01-2016, 09:08 #88
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 1,657
15-01-2016, 09:31 #89
- Join Date
- Mar 2010
- Posts
- 1,657
Όσον αφορά το θέμα σου, να είσαι σίγουρος ότι δεν μας λες κάτι καινούριο. Οι περισσότεροι σε αυτό το forum τα γνωρίζουμε αυτά που γράφεις όπως και ο κάθε ένας που έχει κάποια επαφή με την ψυχοθεραπεία. Το λέω αυτό γιατί μου έδωσες την αίσθηση του φωστήρα που ήρθε να μας φωτίσει από την άγνοιά μας! Συμφωνούμε λοιπόν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα έπρεπε να υπάρχουν προκειμένου να προστατευτεί ο θεραπευόμενος. Συμφωνούμε επίσης στο ότι υπάρχουν θεραπευτές που δεν θα έπρεπε να είναι θεραπευτές όπως και για το ότι η ηθική του θεραπευτή παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά του. Εκεί που διαφωνούμε είναι στα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε.
Γενικά το θέμα της δεοντολογίας στην ψυχοθεραπεία είναι ένα σημαντικό και ενδιαφέρον ζήτημα το όμως όμως δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω στο νήμα που δημιούργησες, διότι, καμία διάθεση δεν έχεις για συζήτηση. Από τον τρόπο που γράφεις, είναι εμφανές ότι αυτό που αναζητάς κυρίως είναι να επιτεθείς, να ακυρώσεις και να αποπροσανατολίσεις. Το κείμενό σου είναι γεμάτο από γενικεύσεις, εστίαση στα αρνητικά, καταστοφολογία, αυθαίρετα συμπεράσματα, διανοητικοποίηση, και οπτική του άσπρου-μαύρου. Επίσης είναι εμφανές ότι οι γνώσεις σου περί συμβουλευτικής και γενικότερα περι ψυχολογίας είναι πολύ περιορισμένες και ίσως αυτή η ημιμάθεια πυροδοτεί την επίθεσή σου σε κάτι που όχι μόνο δεν κατανοείς αλλά ούτε καν προσπαθείς να κατανοήσεις.
15-01-2016, 10:23 #90
- Join Date
- Jan 2016
- Posts
- 1,643
Αν όλα αυτά τα γνωρίζεις, τότε δεν έχεις λόγους να σε ενοχλεί η ανάρτηση μου... εκτός ίσως από λόγους προάσπισης συμφερόντων ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών κλπ. Σε ότι αφορά τον τρόπο γραφής μου, δεν είσαι υποχρεωμένος ούτε να συμμετάσχεις στη συζήτηση, ούτε και να διαβάσεις την τρέχουσα ανάρτηση. Σε ότι αφορά το κείμενο μου, το οποίο όπως λες "είναι γεμάτο από γενικεύσεις, εστίαση στα αρνητικά, καταστοφολογία, αυθαίρετα συμπεράσματα, διανοητικοποίηση, και οπτική του άσπρου-μαύρου" στόχος είναι η επιμόρφωση και να θέσω - την αρχή έστω - του τέλους στην εκμετάλλευση θεραπευομένων. Προφανώς σε βρίσκω αντίθετο. Για αυτά τα οποία κατανοώ εγώ και οποιοσδήποτε άλλος σε θέση ανάλογη της δικής μου, έχεις δικαίωμα στην άποψη σου, το οποίο είναι μια δημοκρατικότερη τοποθέτηση της δικής σου.
Κάτι τελευταίο που θεωρώ αξιοσημείωτο είναι το ότι αναφέρεις ότι το κείμενο μου "είναι γεμάτο από γενικεύσεις, εστίαση στα αρνητικά, καταστοφολογία, αυθαίρετα συμπεράσματα, διανοητικοποίηση, και οπτική του άσπρου-μαύρου" και πρέπει να υποθέσω ότι εσύ όλα αυτά τα κατανοείς και τα κατέχεις, παράλληλα δε - όπως λες και στην αρχή του σχόλιου σου - γνωρίζεις και για όλα όσα θίγω στο άρθρο μου. Το ότι, όπως επισημαίνεις και πάλι, "είναι εμφανές ότι οι γνώσεις σου περί συμβουλευτικής και γενικότερα περι ψυχολογίας είναι πολύ περιορισμένες και ίσως αυτή η ημιμάθεια πυροδοτεί την επίθεσή σου σε κάτι που όχι μόνο δεν κατανοείς αλλά ούτε καν προσπαθείς να κατανοήσεις" σε τοποθετεί ανάμεσα στους ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές ή κάτι σχετικό τέλος πάντων. Καταλαβαίνω ότι το άρθρο μου μπορεί να θίγει τα συμφέροντα κάποιων, αλλά αυτοί δυστηχώς είναι πολύ μικρή ομάδα σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ουσιαστικής βοήθειας αντί εκμετάλλευσης.Last edited by M87; 16-01-2016 at 12:33.
Similar Threads
-
Εκμετάλλευση......
By Deleted240217a in forum Συζητήσεις Ψυχολογικού ΕνδιαφέροντοςReplies: 16Last Post: 19-08-2015, 12:02
Xanax και Ναρκωτεστ!
20-07-2025, 20:57 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή