Results 16 to 29 of 29
-
17-07-2016, 02:35 #16
Ναι υπερβολικό είναι αυτό που περιγράφεις -αισθάνομαι ενοχές και που υπάρχω- αλλά αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα (το έχω τερματίσει κι' εγώ :p). Ταυτίζεσαι απόλυτα μαζί μου επομένως απλά ελπίζω να σε βοηθήσουν κι' εσένα οι σκέψεις μου ιδιαίτερα στην εφαρμογή τους. Χαίρομαι πάρα πολύ που ακούω πως σε βοήθησα. Και ευτυχώς να λες που δεν έχεις περάσει και εκείνη την κόκκινη γραμμούλα της κατάθλιψης που σου λέει "Ώπα, που οδεύουμε τώρα; Σε κανα χαντάκι σε βλέπω αν συνεχίσεις έτσι" χαχαχα... Τώρα που την έχω ξεπεράσει μπορώ να αυτοσαρκάζομαι πολύ πιο εύκολα :) Άκουγα τις προάλες ένα παρόμοιο περιστατικό με μια κοπέλα, μας το εξομολογήθηκε μια φίλη της στο αμφιθέατρο σε μάθημα ψυχολογίας και ήθελα τόσο πολύ να σηκώσω το χέρι μου και να της πω την δική μου εμπειρία ώστε να προσέξει την φίλη της γιατί μάλλον περνάει κατάθλιψη αλλά έκανα πίσω γιατί τέτοια θέματα είναι προσωπικά (και ο καθηγητής -διδακτορικός ψυχολόγος- δεν ήξερε να της απαντήσει, δες λοιπόν πόσο διαφέρει η θεωρία από το ΒΙΩΜΑ). Αυτό είναι και το ωραίο αυτού του site, να μπορείς να ξεγυμνωθείς προκειμένου να βοηθήσεις κάποιον άνθρωπο που υποφέρει και ταυτόχρονα θέλει να το παλέψει... Καλή δύναμη Ελπίδα μου!
- 17-07-2016, 02:56 #17
Χαιρομαι που την ξεπερασες την καταθλιψη..να υποθεσω οτι σπουδαζεις ψυχολογια??
Καταθλιψη εχω και συμφωνα με τον ψυχολογο μου και σοβαρη μαλιστα αλλα εχω αποφασισει να μην παρω φαρμακα παλι, και να το παλεψω μονη μου, οσο μπορω..και ομολογω πως ειμαι και λιγο περηφανη για αυτη μου την αποφαση....
Επισης να πω , πως εχω περιπου μια εβδομαδα που γραφτηκα στο forum και αισθανομαι ηδη πολυ καλυτερα και χωρις την βοηθεια του ψυχολογου μου, χαρη σε ολους εσας... Σε ευχαριστω πολυ λοιπον και σενα και ολους οσους εχουν μεχρι στιγμη συντελεσει στο να νοιωσω καλυτερα, ακομη και αυτους που στην προσπαθεια μου να τους βοηθησω μου τα... .εψαλλαν γιατι προφανως δεν τους αρεσαν οι συμβουλες μου...δεν πειραζει,,,φτανει που ανταλλαξαμε αποψεις...
17-07-2016, 12:52 #18
Εγώ πιστεύω ότι έτσι τροφοδοτείς το ''πρόβλημα''...δηλαδή τρέφεσαι από αυτό και νιώθεις καλή...και ένας άνθρωπος με ενοχές που βιώνει ο ίδιος την δυστυχία πάει να είναι καλός , δεν μπορεί να βοηθήσει... Άρα είναι σαν να θες και να συμπονάς για να ανεβαίνεις στα μάτια σου, μεγαλώνεις όμως έτσι το πρόβλημα...ταπεινή μου άποψη είναι αυτή, ψυχολόγος δεν είμαι μπορεί να λέω και αρλούμπες ...Εσύ φυσικά θα υιοθετήσεις το σκεπτικό που σε βοηθάει, εγώ τα πα γενικά..........
17-07-2016, 15:02 #19
17-07-2016, 15:47 #20
Είσαι καλός άνθρωπος πρώτα για σένα, για να τα έχεις καλά με την συνείδησή σου. Τις στιγμές που θα νιώθει σκατά (υπερβολικές ενοχές-τύψεις-και δεν συμμαζεύεται), ε εμένα εκείνες τις στιγμές με βοηθάει να το σκέφτομαι αυτό.. Από 'κει και πέρα τον καθένα τον βοηθάνε διαφορετικά πράγματα.
Όχι δεν σπουδάζω ψυχολογία αλλά τον τελευταίο χρόνο είναι σαν να έχω τελειώσει την σχολή ένα πράγμα με όλα αυτά που συμβαίνουν και που διαβάζω (γι' αυτό διάλεξα και το μάθημα, επιλογής είναι) :p Σίγουρα ειδικά σε ένα τέτοιο φόρουμ θα αντιμετωπίσεις διάφορες συμπεριφορές αλλά εσύ γνωρίζεις πως η πρόθεσή σου είναι αγνή. Σοβαρή ή όχι, μπράβο γι' αυτή την απόφαση. Να ξέρεις πως αυτό από μόνο του θα σου δώσει περισσότερη δύναμη και στην συνέχεια θα νιώθεις περηφάνια για τον εαυτό σου. Αυτά από μένα. :)
17-07-2016, 16:20 #21
ευχαριστω πολύ..να εισαι καλά.
18-07-2016, 00:54 #22
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=245943
Η ενσυναίσθηση πιστεύω ότι είναι ένα υπέροχο χάρισμα. Το θέμα όμως είναι να μην μπλοκάρει τη ζωή μας. Παραπάνω στέλνω ένα λίνκ από ένα άρθρο που ίσως μπορεί να βοηθήσει...
18-07-2016, 01:59 #23
18-07-2016, 09:59 #24
η ομαδικη ψυχοθεραπεια ειναι δυνατον να σε βοηθησει διοτι εκει βρισκονται ενα σωρο ατομα τα οποια εχουν τρομερα προλβηματα..οποτε εσυ πρεπει να κανεις εξασκηση σχετικα με αυτο..να εκτεθεις πιστευω σε αυτο ωστε να αναπτυξεις σχετικες αμυνες..
σκεψου το...εγω πχ στην ομαδα μου ειχα ατομο που εκοβε τα χερια του, ενα αλλο ατομο το οποιο ο αντρας της σκοτωθηκε σε τροχαιο λιγο πριν παντρευτουν..εννοειται πως το σκεφτομουν κ γω υπερβολικα κ φρικαρα ..αλλα μετα σιγα σιγα εξοικιωθηκα με ολο αυτο κ εμαθα να βοηθαω σωστα κ να υποστηριζω ικανα κ δυναμικα ανθρωπους που χρειαστηκαν βοηθεια..
η ομαδικη θεραπεια ειναι ενα θαυμα..
18-07-2016, 20:28 #25
19-07-2016, 13:42 #26
Μάλλον η σύγχιση της έννοιας γίνεται επειδή υπάρχουν 2 είδη ενσυναίσθησης. Η γνωστικού τύπου (προϊόν του γνωστικού εγκεφάλου) που την περιγράφεις πολύ ωραία και η βιωματική ενσυναίσθηση στην οποία αναφέρεται η Ελπίδα. Στην βιωματικού τύπου δεν συμμετέχουν γνωστικές διεργασίες και το συναίσθημα που νοιώθουμε είναι καθαρό προϊόν του συναισθηματικού εγκεφάλου.
Π.χ όταν μας έρχεται να χασμουρηθούμε επειδή βλέπουμε να το κάνει ο απέναντι, αυτό οφείλεται στον μηχανισμό την βιωματικής ενσυναίσθησης που ενεργοποιήθηκε.
Το πρόβλημα με τον μηχανισμό αυτόν είναι ότι καθιστά δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα δικά μας συναισθήματα από των άλλων, και γι'ατό πολλές φορές θεωρούμε δικά μας τα ξένα και ξένα τα δικά μας.
19-07-2016, 14:06 #27
Η βιωματικού τύπου ενσυναίσθηση παίζει έναν βασικό ρόλο που προάγει την επιβίωση. Όταν είμαστε μικροί, το κόσμο τον ερμηνεύουμε μέσα από τα μάτια και τις αντιδράσεις των άλλων και όχι σύμφωνα με την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας. Αν δούμε φόβο στα μάτια της μητέρας θα νοιώσουμε φόβο άσχετα από το αν δεν έχουμε δει την πηγή του φόβου, το ποια είναι η απειλή. Ομοίως αν δούμε θλίψη θα νοιώσουμε θλίψη χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Όλα αυτά συμβαίνουν λόγο του μηχανισμού της βιωματικής ενσυναίσθησης, και ευτυχώς γιατί αν την περίοδο που ζούσαμε μαζί με τα λιοντάρια προκειμένου να φοβηθούμε θα έπρεπε να δούμε το λιοντάρι, ίσως να μην υπήρχαμε σμρ.
Αν στην παιδική μας ηλικία είχαμε γονείς με έντονες και συχνές συναισθηματικές αντιδράσεις χωρίς αυτές να συνοδευόντουσαν απαραίτητα από νοηματοδότηση, τότε είναι πολύ πιθανό να διαμορφώσαμε ένα υπερευαίσθητο σύστημα βιωματικής ενσυναίσθησης και μία στεβλή και πλασματική θέαση του κόσμου και του εαυτού. Διότι στην τρυφερή παιδική ηλικία σημασία δεν έχει το ποιος είναι ο κόσμος αλλά το πως τον βλέπουν αυτοί στους οποίους στηρίζουμε την ύπαρξή μας.
20-07-2016, 01:56 #28
20-07-2016, 15:34 #29