Results 31 to 45 of 120
Thread: Υπάρχει θεός?
-
21-02-2017, 12:56 #31
- 21-02-2017, 13:06 #32
xmm στα 6, 7, 8, 9 κλπ χρονια σου, καταλαβαινεις πολυ καλα ότι δεν εχει καμια σημασια πως τον λενε αυτο το θεο, αυτη την ανωτερη δυναμη στην οποια πιστευεις και αντλεις βοηθεια, σημασια εχει οτι σου δινει προοπτικη και δυναμη αυτη η πιστη, σε κανει να νιωθεις οτι και εσυ αξιζεις! ολα τα αλλα ειναι χωρις νοημα!
Dream bigger.Work harder.Complain less.Look for opportunities.Focus on effort.Be grateful!
21-02-2017, 13:32 #33
τωρα το θετεις σωστα.. ''αυτή την ανωτερη δυναμη''
πως την οριζεις αυτην την δυναμη που δεν εχει σημασια πως την λενε?
τον οριζεις ως δημιουργο των παντων... δικαστη και τιμωρο? όπως είναι αυτή η ανωτερη δυναμη των μονοθειστικων θρησκειων?
η την εχεις πλασει καπως διαφορετικα μεσα στο μυαλο σου? μια ιδανικη ανωτερη δυναμη που την νοιωθεις διπλα σου σε κάθε δυσκολια?
νομιζω είναι πολύ σημαντικο να ξερεις σε τι θεο πιστευεις και τι εστι αυτος ο θεος!!!
21-02-2017, 13:38 #34
Για 'μένα πάντως ο θεός είναι αγάπη,ελευθερία,σεβασμός, ελπίδα, η πίστη στην καλύτερη πλευρά τον ανθρώπων, όχι μία δύναμη που θα με προστατεύει ή θα με τιμωρεί αλλά σαν μία ανώτερη δύναμη που θα με βοηθάει να κάνω τις σωστές επιλογές.Ίσως όλα αυτά που γράφω είναι ουτοπικά αλλά εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι τη λέξη θεός.Δεν πιστεύω σε θρησκείες και έθιμα όλα αυτά είναι για να εκμεταλλεύονται τον κόσμο οι θρησκευτικοί ηγέτες αν και πολλές μορφές όπως ο Ιησούς είπαν πολύ σοφά πράγματα που αξίζει να τα διαβάσει κανείς.
21-02-2017, 13:52 #35
Το να υποστηριζει κανεις οτι ξερει την απολυτη αληθεια ως προς αυτο το θεμα για εμενα ειναι εξισου ανοητο με το να πιστευει σε φιδια που μιλανε παρθενες που γεννανε νερο που γινεται κρασι κλπ οπως εχει περιγραψει εμπαιγματικα καποιο μελος στο παρελθον το ορθοδοξο χριστιανικο δογμα.
Δεν νομιζω πως εχει σημασια ο τροπος που επιλεγουν οι ανθρωποι ανα τους αιωνες και τους διαφορους πολιτισμους να εκφρασουν και να ικανοποιησουν αυτη την αναγκη, αλλα το οτι αυτη η αναγκη υπαρχει ειναι γεγονος. Επισης οι ομοιοτητες αμα δουμε το δασος και οχι το δεντρο σε μια συγκριτικη αναλυση των θρησκειων ειναι εντυπωσιακες... "Μιλανε" σε αρχετυπα και μοτιβα ριζωμενα βαθεια στον ανθρωπινο ψυχισμο.
Θα μπορουσε να επιχειρηματολογησει κανεις λοιπον πως ενας πιο συμπεριληπτικος ορισμος της εννοιας του "θειου" (γιατι δεν εχουν ολες οι θρησκειες Θεο) ειναι "εκεινο που ωθει την ανθρωπινη συνειδηση να αναζητησει κατι παραπανω απο τον εαυτο της".
Απο αυτο το σκεπτικο απορρεει το αλλο επιχειρημα: Οτι ο νους του ανθρωπου/ο ανθρωπινος εγκεφαλος ειναι στην ουσια οτι πιο κοντινο υπαρχει σε αυτο που λεμε "Θειο"...οραματιζεται, χτιζει, δημιουργει και καταστρεφει μεταφορικα και κυριολεκτικα τα παντα.
(Καθ'εικονα και ομοιωση; Ντινγκ ντινγκ)
Αυτο βεβαια ειναι σκεψη του ιδιου του ανθρωπινου μυαλου... :P Λιγο παγιδα; χαχα ναι μαλλον...
Καλως η κακως ειμαστε παγιδευμενοι στις αισθησεις, το μυαλο και την περιορισμενη μας αντιληψη δηλαδη...και δεν θα μπορεσει ποτε να υπαρξει οριστικη απαντηση σε αυτο το ερωτημα.
Το βρισκω αστειο λοιπον να θεωρει καποιος τον ανθρωπο και το μυαλο του το κεντρο του συμπαντος και να πιστευει οτι εχει ολες τις απαντησεις. Μου θυμιζει κατι "edgy" εφηβους που μολις αρχισαν να βλεπουν τον κοσμο γυρω τους, να σκεφτονται και νομιζουν οτι ανακαλυψαν την αμερικη και οτι ολοι γυρω τους ειναι νοητικα κατωτεροι :P
Α ναι τους βασανιζει κι ολας η τοση εξυπναδα και θλιβονται η νιωθουν θυμο και καταληγουν νιχιλιστες.
Και ολα καλα...αλλα αφου τιποτα δεν εχει σημασια και δεν τους αφορα γιατι δεν χανουν ευκαιρια να επιδειξουν ποσο πνευματικα ανωτεροι ειναι με ολοκληρα αθειστικα κηρυγματα; :P
Η ψηφος μου ειναι στο οτι "δεν εχουν τις απαντησεις και αισθανονται σκατα και πειθοντας αλλους πειθουν τον εαυτο τους οτι ξερουν τι γινεται, οτι ειναι οκ, οτι εχουν σημασια, γινονται οι ιδιοι ο" θεος" τους..." Γιατι οσο και αν αποκυρηξει κανεις τις θρησκειες η θεσουλα εκει που βρισκεται αυτη η αναγκη μενει κενη...
οπου μετα βαλτε "η παρτη μου" "η επιστημη" "τα υλικα αγαθα" η απλα και λιανα "υλισμος"...οτι σκεφτει ο καθενας.
Ισως εχουν αχτι βεβαια καποια συγκεκριμενη οργανωμενη θρησκεια/εκκλησια κλπ...που και εγω τις θεωρω λιγο πολυ για τα μπαζα, δε με εκπλησσει να εχει καποιος τους λογους του να ειναι τσατισμενος με αυτο.
Επισης ειναι δεκτο και σεβαστο καποιος να θεωρει οτι δεν τον αφορα το θεμα στην καθημερινοτητα του και στην ζωη του, οτι δεν του χρησιμευει σε κατι.
Αλλα το τι θελει να πιστευει και το τι δε θελει να πιστευει ο καθενας προσωπικα ειναι δικο του θεμα, και δεν θα τον σεβαστω λιγοτερο για αυτο γιατι και η ιδια δεν εχω τις απαντησεις.
SB απιστευτα ευστοχο το σχολιο σου για την μοδα του "μονος ολα".
21-02-2017, 14:14 #36
εσυ το σκεφτεσαι με τη λογικη! εγω προσεγγιζω το θεμα με το βιωμα μεσα στο μπαχαλο, και την προοπτικη που μου δινει.
Αν εγω μεσα στο μαυρο χαλι και σε μικρη ηλικια, αντλησα δυναμη, νοημα και προοπτικη πιστευοντας σε κατι ανωτερο που με αγαπαει και με βοηθαει, δεν εχει καμια σημασια ποιος ειναι, τι ειναι και πως περιγραφεται.
Σημασια εχει οτι εγω ειμαι εδω που ειμαι τωρα και μιλαω οπως μιλαω, ακριβως επειδη στηριχτηκα σε αυτη την πιστη σε μια εποχη οπου δεν υπηρχε τιποτα απο οπου μπορουσα να πιαστω.
Την εμπειρια μου σου λεω, δεν προσπαθω να σε πεισω.
Αν δεν πιστευεις, καλα κανεις! σημαινει οτι δεν εχεις αναγκη αυτη την πιστη. Εγω την ειχα αναγκη για να σταθω στα ποδια μου καποτε.Dream bigger.Work harder.Complain less.Look for opportunities.Focus on effort.Be grateful!
21-02-2017, 14:19 #37
δεν διαφωνω με οσα εγραψες παρα μονο με αυτό...
το ειπα και πριν κανενας σεβασμος σε ότι αντιτιθετε στην λογικη βλεπε φανατικούς ισλαμιστες και χριστιανους... και όχι μονο
σιγουρα κανεις ''θνητος'' δεν κατεχει την αληθεια οσο αφορα το ''θειο'' ισως τελικα η αληθεια να είναι και ποσοτικο μέγεθος και να μην είναι μια
και ρωτω σαν κοινος θνητος... σε τι χρησιμεψε την ανθρωποτητα η εννοια του θεου? μηπως γιναμε καλυτεροι σαν ανθρωποι? ΟΧΙ.... μηπως επικρατησε ειρηνη στην γη? ΟΧΙ... μηπως... μηπως... μηπως...? ατελειωτος ο καταλογος....
από την άλλη ξαναρωτω σε τι εβλαψε την ανθρωποτητα η εννοια του ''θεου''... ποσοι πολεμοι γιναν στο ονομα του? ποσοι ανθρωποι σφαχτηκαν στο ονομα του? ποσος φανατισμος? ποση μισσαλοδοξια? και εδώ ο καταλογος ατελειωτος....
αρα μηπως η ανθρωποτητα θα ταν καλυτερα χωρις θεο?
21-02-2017, 14:41 #38
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει μία αλήθεια,υπάρχουν πολλές και για τον καθένα είναι διαφορετική.Το ότι εμείς σαν άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε λάθος το "θεό" η οπωσδήποτε θέλει να αποκαλεί κάποιος αυτήν την εσωτερική αναζήτηση και ανάγκη για κάτι ανώτερο και το χρησιμοποιούμε κάνοντας πολέμους και σφαγές, είναι δικό μας λάθος, εμείς είμαστε που πρέπει να αλλάξουμε αντίληψη πάνω σ'αυτό και όχι να σταματήσει να υπάρχει αυτήν η αναζήτηση.Όλο αυτό είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και όχι του "θείου" σε εισαγωγικά.Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή.
21-02-2017, 15:35 #39
Αλλο η προσωπικη πιστη και η θρησκεια του καθενα και αλλο ο φανατισμος των ακρων που αντιτιθεται στη λογικη. Ξερω ανθρωπους που πιστευουν αλλα ειναι λογικοι, διαλλακτικοι, ευχαριστοι, συνεννοησιμοι και δεν ενοχλουν κανεναν ουτε πιστο αλλης θρησκειας ουτε αθεο. Αντιστοιχα ο φανατισμος των ακρων και ο παραλογισμος μπορει να συναντηθει οπουδηποτε...ουτε ο Χιτλερ ουτε ο Σταλιν ηταν πιστα χριστιανοπουλα
Μετρα ομως φανατισμο και παραλογισμο και στα δυο καθεστωτα και πες μου οτι ο παραλογισμος παει χερι χερι με τη θρησκεια και η αθεια με τη λογικη αν μπορεις.
Φτανουμε λοιπον με αυτο το παραδειγμα στο συμπερασμα οτι το ενα ειναι εντελως, μα τελειως ανεξαρτητο απο το αλλο και εχεις κανει μια αυθαιρετη συνδεση μεταξυ των δυο.
Θα απαντησω και στα υπολοιπα ερωτηματα σου:
Η εννοια του θεου χρησιμευσε στην ανθρωποτητα στα πρωτα της βηματα στο να οριοθετησει/εξηγησει τον κοσμο και να μπουν τα πρωτα πλαισια για οργανωμενες κοινωνιες που θα λειτουργουσαν οσο το δυνατον πιο ευρυθμα. Δεν υπηρχε επιστημη, δεν υπηρχε κρατος, δεν υπηρχε νομος, δεν υπηρχε ανθρωπιστικος διαφωτισμος...μαντεψε τι καλυπτε αυτο το κενο για αιωνες και παρειχε μια δομη στις ανθρωπινες ομαδες/κοινωνιες!
Θα τολμησω να πω πως η αναγκη για πιστη στο θειο πηγασε δηλαδη μεταξυ αλλων απο την αναγκη για κοινωνικη οργανωση και αποτελεσε πρακτικα το λικνο απο το οποιο γεννηθηκαν ολες οι παραπανω δομες. Και η οργανωμενη θρησκεια ειχε πρακτικο χαρακτηρα οσο δεν υπηρχαν οι κοσμικες δομες.
Και θα συνεχισω αυτο το επιχειρημα με πιο συγκεκριμενα παραδειγματα απο το χριστιανικο δογμα αιωνες πριν για να γινει πιο ξεκαθαρο το τι εννοω, φαντασου οτι ζουμε στο 300μ.χ.:
1)Δεν θα θελαμε να σκοτωνονται οι ανθρωποι μεταξυ τους, θελουμε πολλους ανθρωπους γιατι ακομα πεθαινουμε οπως και να εχει νεοι, κανουμε απο οχτω παιδια και επιζουν τα δυο, ο υπερπληθυσμος ειναι ενα προβλημα που δεν φανταζομαστε καν οτι θα αντιμετωπισουμε ποτε. Η λυση; Ου φονευσεις! Γιατι; Γιατι ειναι αμαρτια! (μπορει σημερα να θεωρει καποιος οτι μπορει να σκοτωσει και να μην μαθευτει ποτε, να γλιτωσει απο τον νομο...αν πιστευε στον θεο μπορουσε να γλιτωσει....;;; Νοουπ. Εξου και η χρησιμοτητα της εννοιας αμαρτια. Επισης για τον ιδιο δημογραφικο λογο εχουμε το αυξανεστε και πληθυνεστε.
2) Δεν εχουμε γνωσεις περι αφροδησιων νοσηματων, ουτε φαρμακα, ουτε τεχνολογια για διαπιστωση πατροτητας, ουτε αντισυλληπτικα μεσα. Λυση; Γαμος, μονογαμικα ζευγαρια, μη το καιτε (το θυμιατο) πριν το γαμο απαγορευεται! Γιει αν ζεις στο 300μ.χ. και το ακολουθησεις δε θα κατουρας πυον θα ξερεις οτι τα παιδια σου ειναι δικα σου και η αδερφη σου/κορη σου/γυναικα σου δε θα μεινει με κουτσουβελο στα αζητητα και στο ραφι επειδη εκαψε το θυμιατο ανυπαντρη (γιατι οι υποψηφιοι γαμπροι θελουν να ξερουν οτι τα παιδια τους ειναι δικα τους, duh)... Win win για ολους.
3) Αιωνες πριν γεννηθει ο Μαρξ καποιος παρατηρησε οτι θα ηταν πιο δικαιη μια πιο ιση κατανομη του πλουτου, ολοι θελουμε να τρωμε για να μη πεθανουμε σαν ανθρωποτητα ναι; ----> Ο εχων δυο χιτωνες να δωσει τον εναν! Και παλι...απο τον νομο μπορεις να γλιτωσεις αμα κλεψεις/δε μοιραστεις δικαια. Αμα πιστευεις πραγματικα σε εναν φανταστικο θεο που θα σε ανταμειψει η θα σε τιμωρησει μπορεις...; Νοουπ!
Μπορω να γραψω απειρα τετοια παραδειγματα αλλα θα κατεληγα με δοκιμιο, εχεις καταλαβει τη λογικη πανω κατω...
Με τα χρονια φυσικα η οργανωμενη θρησκεια αρχισε να μοιραζει τις εξουσιες της η να τις "χανει" αμα θες...ο,τι αναγκες καλυπτε εκεινη της καλυπτουν σημερα οι κυβερνησεις, η δικαστικη εξουσια και οι νομοι, η επιστημη και οι γιατροι (αντικαθιστωντας τους healers πχ σε πολλες θρησκευτικες παραδοσεις), οι ψυχολογοι και οι συμβουλοι, η εκπαιδευση και η μορφωση που μπορουν να οδηγησουν σε καλλιεργεια του ατομου για να εχει προσωπικη αισθηση ηθικης χωρις το φοβο της αμαρτιας κλπ....
Σημερα δεν χρειαζονται οι θρησκειες δηλαδη για αυτες τις λειτουργιες, ναι...η μονη αναγκη που καλυπτουν πια ειναι ψυχολογικη, συναισθηματικη, πνευματικη ας πουμε. Πολυ προσωπικη τελοσπαντων. Και φυσικα με ολα τα παραπανω καταληγουμε στο οτι χρησιμευσαν και εκαναν καλο οι θρησκειες με τον τροπο τους, αν δεν χρησιμευαν δεν θα υπηρχαν...
Οσο για το κακο που εχουν κανει το βρισκω παλι πολυ αφελες το σκεπτικο σου...ναι οι πολεμοι στους οποιους αναφερεσαι γινονται στο ονομα της θρησκειας...γινονται ομως ΓΙΑ την θρησκεια οντως και ΕΞΑΙΤΙΑΣ της; Ειναι σαν να μου λες οτι ο μυθολογικος τρωικος πολεμος (που εικαζεται οτι υπηρξε αληθινος) εγινε για την ωραια Ελενη. Μη με τρελαινεις...τι ειναι πιο λογικο να εγινε για υλικα αποθεματα και επεκτατικους σκοπους, για επιβολη σε γη και χρημα δηλαδη η για μια γκομενα; Αντιστοιχα ειλικρινα πιστευεις οτι αυτο που κινει τους ανθρωπους να κανουν πολεμους ειναι η θρησκεια; Σοβαρα;
Γιατι εγω πιστευω πως η θρησκεια ειναι παντα η ευκολη προφαση. Ειναι η πιο στανταρ εκφραση της tribal ψυχολογιας, του "εμεις" και "οι αλλοι"...και το προβλημα δεν ειναι αν εμεις εχουμε τον καλυτερο θεο η αν τον εχουν οι αλλοι...ειναι το απλουστατο, βασικοτατο προβλημα του ποιος θα αρπαξει περισσοτερα, εμεις η οι αλλοι! Αμα επιβαλλουμε τον δικο μας τροπο ζωης - που μπορει να συμπεριλαμβανει το ονομα καποιου θεου ετσι για σλογκαν- και παγιωσουμε την επιβολη και εξουσια μας σιγουρα θα αρπαξουμε περισσοτερα. Βουαλα. Αυτο ειναι ολο.
Το ιδιο και για καθετι ασχημο εχει γινει στο ονομα της θρησκείας...πιστευεις ειλικρινα noumac οτι χωρις τη θρησκεια οι ανθρωποι δεν θα ειχαν τροπο να βγαλουν μισαλλοδοξια; Γιατι αν το πιστευεις κανεις λαθος. Ειμαι χριστιανη ορθοδοξη τυπικα αλλα εχω βιωσει ρατσισμο. Για εξηγησε το...
Θα το εξηγησω εγω: Ολα αυτα τα σκατα ειναι στην ανθρωπινη φυση και τα ιδια σκατα κανουν οι ανθρωποι με και χωρις θρησκεια...
Αμα θες μπορω να σου απαριθμησω αποτροπαια πραγματα που εχουν συμβει στο ονομα της επιστημης, της δικαιοσυνης, της πατριδας...φαντασια να υπαρχει, μπορουμε να αποδωσουμε ο,τι μαλακια κανουν οι ανθρωποι σε ποικιλια πραγματων...
Οπως και τα καλα πραγματα...μπορουν να αποδωθουν πολλα καλα πραγματα που κανουν οι ανθρωποι και στη δικαιοσυνη και στη πατριδα και στην επιστημη και στη θρησκεια...το ξερεις βασικα οτι εχουν σωθει ολοκληρες βιβλιοθηκες με αρχαια κειμενα σε μοναστηρια; Το ξερεις οτι υπαρχουν μαρτυρες του χριστιανισμου που πεθαναν επειδη εκαναν επιστημονικες ανακαλυψεις; Δεν εχει να κανει με τη θρησκεια το καλο και το κακο βασικα...εχει να κανει με τους ανθρωπους.
21-02-2017, 15:40 #40
Η πιστη , ειναι μεγαλο εφοδιο για την ζωη , υπαρχει δεν υπαρχει Θεος , αρκει να πιστευεις καπου .......ειτε το λενε Μωαμεθ , ειτε Βουδα ,ειτε Θεο , ειτε Μπατμαν , ειτε οτι γουσταρεις , εγω προσευχομαι πολυ συχνα , μπορει να μην πηγαινω εκκλησια , ο Θεος ειναι παντου ......
21-02-2017, 15:43 #41
21-02-2017, 16:02 #42
Οι ανθρωποι χρησιμοποιουν ως δικαιολογια τη θρησκεια για τους πολεμους. Η αιτια ειναι το χρημα.
Και οταν λεμε θεο εννοουμε γενικα την πνευματικοτητα, οχι μια οργανωμενη θρησκεια με αρχηγο, τελετουργικα και οπαδους.Dream bigger.Work harder.Complain less.Look for opportunities.Focus on effort.Be grateful!
21-02-2017, 16:21 #43
21-02-2017, 16:45 #44
βαζω το δικο σου αλλα απαντω και στην ναταλια... η θρησκεια και ο εκάστοτε θεος αυτης της θρησκείας δεν είναι μονο η προφαση.... γινετε εργαλειο στα χερια των ηγετων για να πορωσουν τις μαζες... οι μαζες στην πλειοψηφια τους οντως εχουν τον ''ιερο'' σκοπο στο μυαλο τους.. μπορει οι λογοι να είναι αλλοι αλλα το μεγαλυτερο ποσοστο των αντιμαχόμενων πολεμουσε και πεθαινε για την ιδεα... για την θρησκεια του, για τον θεο του! χωρις να ξερει γιατι πραγματικα πολεμουσε
τα πραγματα τωρα εχουν αλλαξει κυριως στον δυτικο κοσμο λογω της πληροφορησης... αμφιβαλω αν υπαρχει κρισιμη μαζα που να κανει πλεον πολεμο για θρησκευτικούς λογους οποτε οι ''ηγετες'' εφευρισκουν αλλους εχθρους
η ουσια είναι μια... ειτε αρεσει ειτε δεν αρεσει...
συμφωνα με μελετες ενηλικες με IQ ανω του 140 δηλωνουν αθεοι με ποσοστο >84% σιγα σιγα θα το φτασουμε 100%
21-02-2017, 17:15 #45
Καιιι με αυτο το τελευταιο σχολιο σου με το iq ερχεσαι στα λογια μου...εισαι ο edgy teen που μεγαλωσε :P
Εγω θα το τραβηξω ακομα παραπερα...οταν το meta- γινεται mainstream, το basic γινεται meta-meta- και χιλιες φορες πιο προχω μες στην απλοτητα του :P
Η με τα απλα λογια του φιλοσόφου "εν οιδα οτι ουδεν οιδα" η με αλλα λογια "get over yourself"...
Αυτο εχω να πω σε οποιονδηποτε μιλαει απολυτα για αυτο το θεμα...