Ψυχολόγοι και ανησυχία για την υγεία
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 7 of 7

Post Ψυχολόγοι και ανησυχία για την υγεία

Γειά σας,
    έχω μπερδευτεί τελευταία, είχα ξεκινήσει με κάτι κρίσεις πριν 4 μήνες, βλέπω μια ψυχολόγο, έχουν σταματήσει, αλλά μου βγήκαν άλλα στη πορεία, δε μπορώ να κινηθώ να πάω όπου θέλω. Αν και δε μ'αρέσει η φράση δε μπορώ. Η ανησυχία για την υγεία μου μια μ'αφήνει μια με πιάνει. Μου είπε βέβαια η ψυχολόγος να κάνω εξετάσεις αίματος, αλλά δεν πήγα. Θα πάω, όλο το αναβάλλω, εγώ δεν ήμουν έτσι όταν ήταν να πάω να κάνω κάτι πήγαινα, δύσκολα άφηνα εκκρεμότητες.
    Τελικά μια ψυχοθεραπεία μπορεί να σε χειροτερέψει; Έχω και μια διαμάχη με την οικογένεια μου που λέει να τη σταματήσω την ψυχολόγο θα με τρελλάνει. Δεν έχω τίποτα και να μη σκέφτομαι τίποτα. Εντάξει αλλά μου φαίνεται δύσκολο να μη σκέφτομαι, πρέπει να ασχοληθώ με κάτι ευχάριστο, αλλά δε με ευχαριστούν αυτά που με ευχαριστούσαν παλιά. Με παίρνουν τηλ κ κάτι φίλες η μια μου λέει δε χρειάζομαι ψυχολόγο η άλλη μου λέει βαριέμαι να δουλέψω με την ψυχολόγο κ με ταράζουν.
    Έψαξα βρήκα μια άλλη αλλά βρε παιδιά δε ξέρω φοβάμαι να ξεκινήσω πάλι άλλη ψυχοθεραπεία μη γίνω πιο χάλια..... Στο σπίτ μου λένε σίγουρα θα γίνω χάλια και να μη ψάχνψω ψυχολογίες και τέτοια. Ο αδελφός μου λέει καλύτερα να κρατάς τους φόβους μέσα σου, βλέποντας εμένα που τους έβγαλε η ψυχολόγος κ έχω κλειστεί στο σπίτι. Στο σπίτι δεν έχουμε πολύ ησυχία ο αδελφός μου φωνάζει συνέχεια είναι νευρικός κ απο τη στιγμή που άρχισε να βοηθάει κ αυτός στις δουλειές του σπιτιού έχει γίνει σαν πεθερά. Λέτε όλα αυτά να με επιβαρύνουν; Κ τι να κάνω δε μπορώ ν'αλλάξω σπίτι. Αν και η ψυχολόγος μου είπε τι να κάνω.
    Και κάτι άλλο όταν συγχίζεσαι και έχεις ταχυκαρδίες τι πρέπει να κάνεις; Είναι νορμάλ;

Senior Member
    Πεννουλι στην Ελλαδα ( οχι οτι στο εξωτερικο ειναι καλυτερα ) δυστυχως δεν υπαρχει καποιο σαφες πλαισιο που να καθοριζει ποιος μπορει να ειναι ψυχοθεραπευτης και ετσι μπορει ο καθενας να δηλωνει ανετα οτι θελει. Δεν ειναι ολοι οι ψυχολογοι ψυχοθεραπευτες , ουτε ολοι οι ψυχοθεραπευτες ψυχολογοι . Ο ψυχοθεραπευτης ειναι καποιος που εχει εκπαιδευτει σε μια συγκεκριμενη μεθοδο ψυχοθεραπειας , θα μπορουσε να ειναι ψυχολογος , ψυχιατρος , κοινωνικος λειτουργος ή και κατι τελειως ασχετο με την ψυχικη υγεια.
    Οσον αφορα την θεραπεια , οταν μιλαμε για ψυχοθεραπεια , οπως λεει και η λεξη , μιλαμε για θεραπεια. Και την θεραπεια την κανεις για ενα συγκεκριμενο προβλημα ψυχικης υγειας και για συγκεκριμενο χρονικο διαστημα , δεν ειναι κατι το αοριστο ουτε εινια κατι που απευθυνεται σε ολους . Ο θεραπευτης ( ο οποιος συνηθως ειναι εκπαιδευμενος σε μια αντε το πολυ δυο μορφες ψυχοθεραπειας) οφειλει να σε ενημερωσει για το ποια μεθοδο χρησιμοποιει και ποσες συνεδριες πιστευει οτι θα χρειαστεις. Πολλες φορες μαλιστα οι πρωτες 5 συνεδριες ειναι δοκιμαστηκες και μετα οφειλει να σε ρωτησει αν θελεις να συνεχισεις.

Κανονικα ο σκοπος της θεραπειας ειναι να λυνει τα προβληματα , βασικα να σου δινει τα μεσα να λυσεις το προβλημα σου μονη σου. Στην διαρκεια της ισως να αισθανθεις ασχημα αρχικα , αλλα αν αυτο συνεχιζεται χωρις εσυ να βλεπεις βελτιωση τοτε θα πρεπει να σκεφτεις να αλλαξεις ψυχοθεραπευτη.Αν δεν μπορεις να βεβαιωσεις οτι ο θεραπευτης σου εχει οντως την καταλληλη εκπαιδευση , θα ηταν καλυτερο να κανεις συνεδριες με καποιον ψυχολογο που δεν δηλωνει και ψυχοθεραπευτης παραλληλα . Προσωπικα πιστευω πως η πειρα του θεραπευτη καθως και η θεληση του πασχοντα να θεραπευτει παιζουν τον μεγαλυτερο ρολο στην εξελιξη της θεραπειας . Μπορει λοιπον εσυ να εχεις τον καλυτερο θεραπευτη του κοσμου αλλα αν δεν θελεις ή δεν εισαι ετοιμη για θεραπεια τοτε απλα δεν θα υπαρξει αποτελεσμα.

Και εννοειται πως η κατασταση που επικρατει στο σπιτι και στο ευρυτερο περιβαλλον σου μπορει να σε επηρρεασει . Αν πιστευεις πως δεν σου κανει καλο το περιβαλλον σου θα πρεπει να λαβεις μετρα ωστε ειτε να παρεις αποστασεις ( οχι απαραιτητα γεωγραφικες ) ειτε να λυσεις τα προβληματα που υπαρχουν στην επικοινωνια σου με τους αλλους.
    Οσο για τις ταχυκαρδιες καλυτερα να ρωτησεις καποιον καρδιολογο.
    Last edited by betelgeuse; 03-03-2013 at 17:10.

Εμένα η δικιά μου με ρώτησε αν αισθάνομαι ότι βοηθιέμαι αλλά αισθανόμουν ότι δεν ήμουν έτοιμη να συνεχίσω παρόλο που η απάντηση στο ερώτημά της δεν ήταν θετική ούτε αρνητική. Δεν με ενημέρωσε τη μέθοδο θα χρησιμοποιούσε αν και λέει ότι κάνει προσωπική ανάπτυξη κάτι τέτοιο, τέλος πάντων νομίζω δεν είναι κάτι που με αφορά τώρα..... Όσο για τις λύσεις μου είπε ότι θα τις βρω μόνη μου, γιατί τις έχω όλες μέσα μου. Κάποιες που μου είχε προτείνει κάποια στιγμή δεν μπόρεσα να τις δεχτώ...... Το ερώτημα είναι ας μου απαντήσει και κάποιος ειδικός θα γίνω καλά; Θα μου πάρει χρόνο; Αν μπορεί βέβαια να πει
    Είναι ψυχοδραματίστρια, ψυχοθεραπευτής, λες να έπεσα σε λάθος άτομο;
    Είχα πάει πριν καμμιά 10αριά χρόνια σε καρδιολόγο και μου είχε πει να κοιτάξω αν έχω χαμηλό σίδηρο ή πρόβλημα με θυροειδή.
    Last edited by Pennouli; 03-03-2013 at 18:28.

Banned
    Pennouli, Νομίζω πως πάνω απ’ όλα χρειάζεται να μείνεις σταθερή σε μια επιλογή, και να μην επηρεάζεσαι από κανέναν, ούτε να ψάχνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εστίασε στο να βρεις έναν καλό ψυχολόγο, αν κρίνεις ότι δεν σου ταιριάζει η προσέγγιση της κυρίας που πηγαίνεις. Όμως πράγματι, ο καλύτερος θεραπευτής του κόσμου δεν είναι αρκετός μόνος του, χρειάζεται κι εσύ να θέλεις και να συνεργαστείς. Βρες λοιπόν κάποιον που θα έχει όχι μόνο την κατάλληλη κατάρτιση, αλλά θα νιώθεις κι ότι ταιριάζει ‘χημεία’ σας κι εμπιστέψου τον. Πώς εξάλλου βρε πεννούλι να κρίνεις αν σε κάνει καλύτερα η χειρότερα μια προσέγγιση, αν δεν ακολουθείς όσα σου προτείνει ή όσα σου ζητάει ο θεραπευτής? Εννοείται πως δεν είναι υποχρεωτικό να κάνεις κάτι για το οποίο δε νιώθεις έτοιμη, κάνε όμως μια προσπάθεια να υλοποιήσεις μερικά βασικά πράγματα, πχ τις εξετάσεις που είναι προϋπόθεση. Και όταν κάτι σε δυσαρεστεί να το συζητάς με τον ίδιο τον θεραπευτή πρώτα απ’ όλα.

Αν η γυναίκα που ήδη πηγαίνεις ΔΕΝ δηλώνει ψυχολόγος ή ψυχίατρος, τότε τα όποια προσόντα έχει δεν είναι αναγνωρισμένα και κατά συνέπεια δεν μπορείς να είσαι βέβαιη ότι έχει ένα σωστό επιστημονικό και κλινικό υπόβαθρο. Δυστυχώς όπως λέει η betel, στην Ελλάδα δεν υπάρχει έλεγχος σχετικά με το ποιος δηλώνει ψυχοθεραπευτής. Καλύτερα να βεβαιωθείς ότι ο άνθρωπος που πηγαίνεις έχει εμπειρία και είναι πράγματι ψυχολόγος πρώτα απ’ όλα.

Quote Originally Posted by marina38 View Post
    Pennouli, Νομίζω πως πάνω απ’ όλα χρειάζεται να μείνεις σταθερή σε μια επιλογή, και να μην επηρεάζεσαι από κανέναν, ούτε να ψάχνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εστίασε στο να βρεις έναν καλό ψυχολόγο, αν κρίνεις ότι δεν σου ταιριάζει η προσέγγιση της κυρίας που πηγαίνεις. Όμως πράγματι, ο καλύτερος θεραπευτής του κόσμου δεν είναι αρκετός μόνος του, χρειάζεται κι εσύ να θέλεις και να συνεργαστείς. Βρες λοιπόν κάποιον που θα έχει όχι μόνο την κατάλληλη κατάρτιση, αλλά θα νιώθεις κι ότι ταιριάζει ‘χημεία’ σας κι εμπιστέψου τον. Πώς εξάλλου βρε πεννούλι να κρίνεις αν σε κάνει καλύτερα η χειρότερα μια προσέγγιση, αν δεν ακολουθείς όσα σου προτείνει ή όσα σου ζητάει ο θεραπευτής? Εννοείται πως δεν είναι υποχρεωτικό να κάνεις κάτι για το οποίο δε νιώθεις έτοιμη, κάνε όμως μια προσπάθεια να υλοποιήσεις μερικά βασικά πράγματα, πχ τις εξετάσεις που είναι προϋπόθεση. Και όταν κάτι σε δυσαρεστεί να το συζητάς με τον ίδιο τον θεραπευτή πρώτα απ’ όλα.

Αν η γυναίκα που ήδη πηγαίνεις ΔΕΝ δηλώνει ψυχολόγος ή ψυχίατρος, τότε τα όποια προσόντα έχει δεν είναι αναγνωρισμένα και κατά συνέπεια δεν μπορείς να είσαι βέβαιη ότι έχει ένα σωστό επιστημονικό και κλινικό υπόβαθρο. Δυστυχώς όπως λέει η betel, στην Ελλάδα δεν υπάρχει έλεγχος σχετικά με το ποιος δηλώνει ψυχοθεραπευτής. Καλύτερα να βεβαιωθείς ότι ο άνθρωπος που πηγαίνεις έχει εμπειρία και είναι πράγματι ψυχολόγος πρώτα απ’ όλα.
    Οκ Μαρίνα, αλλά μπορείς να ανακτήσεις αν είχες μια αποτυχημένη ψυχοθεραπεία; Προσωπικά δε θελω άλλη ψυχοθεραπεία, θα προσπαθήσω μόνη μου. Με γύρισε στη παιδική ηλικία της ανευθυνότητας και του φόβου....... Εκτός αν είναι η ιδέα μου.
    Πραγματικά δε μπορείς να εμπιστευτείς κανένα ψυχολόγο, αν δεν έχει πάει κάποιος που ξέρεις πρώτα.

Quote Originally Posted by marina38 View Post

Οκ Μαρίνα, αλλά μπορείς να ανακτήσεις αν είχες μια αποτυχημένη ψυχοθεραπεία; Προσωπικά δε θελω άλλη ψυχοθεραπεία, θα προσπαθήσω μόνη μου. Με γύρισε στη παιδική ηλικία της ανευθυνότητας και του φόβου....... Εκτός αν είναι η ιδέα μου.
    Πραγματικά δε μπορείς να εμπιστευτείς κανένα ψυχολόγο, αν δεν έχει πάει κάποιος που ξέρεις πρώτα.

Banned
    Δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς εννοείς, αλλά φυσικά και μπορείς να έχεις μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία που θα κλείσει τα θέματα που έμειναν ανοιχτά με τις προηγούμενες προσπάθειες σου. Πώς ακριβώς σε γύρισε στην ηλικία της ανευθυνότητας και του φόβου? Ξέρεις μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται όταν συνειδητοποιούν πόσο πολύ ανάγκη έχουν μια βοήθεια.

Ναι, είναι αλήθεια πως θα ήταν καλό να πας μέσω σύστασης σε κάποιον ψυχολόγο. Όμως μην νομίζεις ότι αυτό εγγυάται το αποτέλεσμα που θα έχει σε εσένα, γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Εξάλλου, αφού εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου να προσπαθήσει μόνος του, φαντάζομαι μπορείς να τον εμπιστευτείς και για να ψάξει έναν ειδικό, έστω και χωρίς συστάσεις. Φυσικά εσύ θα αποφασίσεις αν θέλεις ή όχι να κάνεις ψυχοθεραπεία τελικά. Αλλά η γνώμη μου είναι πως θα ήταν προτιμότερο να πάρεις κάποια σωστή κατεύθυνση, προτού συνεχίσεις μόνη σου. Όπως και να έχει, μακάρι να πάνε όλα καλύτερα