Results 1 to 15 of 31
-
01-12-2013, 03:38 #1
Προβληματισμοί περι τροπου ζωής-υγειας
Με αφορμή το τελευταίο εξαμηνο που εχω παει σε πολλους γιατρους με προβληματιζαν τελευταια καποιες σκέψεις.
Σκέφτομαι σε αυτή τη ζωή έχουμε όλο απαγορευτικά.
Μη πιουμε πολύ θα πειράξει το συκώτι και όχι μόνο, μη φάμε πολύ θα παχύνουμε και θα έχουμε άλλα προβλ. υγείας, το ίδιο και για τα γλυκά, μη τρώμε τηγανικά μη παθουμε τπτ πιο μεγάλοι, να γυμναζόμαστε γιατί αν σαπίζουμε στο pc η στάση σώματος γίνεται σκατά δε κουνιώμαστε αρα η υγεία χαλια και αυτή (δε καίμε αυτα που τρώμε), μη καπνίζουμε γιατί θα πάθουμε καρκίνο, και αλλα απαγορευτικά που τώρα δε μου έρχονται..
Και θα μου πειτε οκ δε χρειάζεται να καπνίσω σαν φουγάρο ή να πιώ πολύ (και δε το λεω για μενα γιατι ουτε πίνω ούτε καπνίζω, απλά γενικά) ή να γαω τον αμπακο, όλα με μετρο θα μου πειτε. Αλλά η ζωή πολλές φορές με το μέτρο τη νιώθεις άνοστη.
Σκέφτομαι αυτοί που πινουν καπνίζουν κλπ (καταχρήσεις) δεν ανησυχούν? Γιατί εγώ σκέφτομαι απο τωρα πως πρέπει να κανω υγιεινή ζωή για να μη παθω τπτ σοβαρο πιο μεγάλη?
Θέλω τις γνώμες σας, είμαι υπερβολική? Εσείς κάνετε καταχρήσεις χωρίς να σας επηρεάζουν ψυχικά και σωματικά?
- 01-12-2013, 11:18 #2
...πολύ σωστά όλα αυτά, αρκεί να μη σου γίνουν εμμόνή και εφιάλτης.
Τι θέλω να πω με αυτό?
Ναι, είναι πολύ σωστό να μένουμε μακριά από καταχρήσεις, (προσωπικά έχω περιορίσει το αλκοόλ στο ελάχιστο εως καθόλου, πάω συστηματικά γυμναστήριο, τρώω τα καλύτερα και παλεύω καθημερινά με το τσιγάρο), αλλά θεωρώ πως αν δεν το δεις αυτό ως τρόπο ζωής αλλά τιμωρία, μόνο δυστυχία μπορεί να σου φέρει.
Πχ, όταν έκοψα το τυρί και ξεκίνησα το γιαούρτι, πήγαινα σε ενός φίλου το μαγαζί που φτιάχνει πεινιρλί και πίτσες και έκανα....μυτιές πάνω σε λιωμένο τυρί. Τώρα, μήνες μετά έχω συνηδειτοποιήσει ότι ναι μεν είναι υπέροχη η γεύση ενός λιωμένου τυριού πάνω σε μια πίτσα αλλά αν συνηδειτοποιήσει κανείς το τίμημα που πληρώνει όταν καταχράζεται αυτή την απόλαυση, δεν έχει καμία αξία.
Το θέμα σε όλα αυτά είναι να τα κόψεις επειδή αγαπάς τον εαυτό σου και όχι τιμωρώντας τον.
01-12-2013, 11:31 #3
"Παν μέτρον άριστον".
Αυτό για μένα σημαίνει, ότι μπορείς κάθε τόσο να ξεφεύγεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή και κάποιες καταχρήσεις να επιτρέπεις στον εαυτό σου ανάλογα με τις περιστάσεις και κάποιες φορές να τον περιορίζεις και να του βάζεις όρια, όταν βλέπεις ότι το παράκανες. Δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση να ζεις αποστειρωμένα, μετρώντας συνεχώς το κάθε τι που θα κάνεις και πόσο βλαβερό είναι.
Το μόνο που θεωρώ απολύτως άχρηστο και βλαβερό είναι το τσιγάρο, το οποίο έκοψα πριν αρκετά χρόνια.
Αν αγαπάμε και ακούμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του είναι σίγουρο πως δεν θα τον κακομεταχειριστούμε πολύ.
Κι ας είμαστε επιρρεπείς στις απολαύσεις!
01-12-2013, 11:44 #4
Θα συμφωνησω με την Θεοφανια . Ολοι κανουμε τις καταχρησουλες μας , αρκει να μην το παρακανουμε . Ακομη κ η εμμονη με την διατροφη , θεωρειται διαταραχη κ λεγεται ορθοτροφια . Επειδη γυμναζομαι πολααα χρονια η σωστη διατροφη μουχει γινει συνηθεια ( αυτα τα δυο πανε μαζι ), δεν καπνιζω , αλλα το κρασακι που κ που θα του δωσω να καταλαβει . Αλλωστε ο πιο μεγαλος εχθρος ειναι το στρεςς , που ειναι μερος της ζωης μας κ δυσκολα το ελεγχεις κ επιφερει τις μεγαλυτερες ζημιες ( τηρουμενων των αναλογιων ) .
01-12-2013, 13:27 #5
01-12-2013, 15:56 #6
Τρωγε πολυ μπροκολο μπορεις??Και πιες και το κρασακι σου ή την μπυριτσα σου!Επισης τρωγε ψαρακι πολυ!Τωρα αν μεσα στην βδομαδα φας και 2 πιτογυρα τι εγινε??Ολοι θα πεθανουμε μια μερα,ας παμε και λιγο χορταμενοι!
Για το τσιγαρο συμφωνω αλλα...Αλλα..
01-12-2013, 15:57 #7
Με δυο ποτηρακια κρασι το βραδυ εχεις καθαρισει τις αρτηριες σου!
01-12-2013, 16:15 #8
Θεοφανία, αυτό με τα τυριά... είναι θεμα, σκέφτομαι αν φαω πχ πίτσα με 4 τυριά δεν ειναι υγιεινό (οραματίζομαι όταν το τρώω οτι η χολιστερίνη ανεβαίνει :P), αλλά τελευταία ξεκίνησα να τρώω με χαμηλά λιπαρά τυρί. Εσύ γιατί τρώς μόνο γιαούρτι ?
Με τα κρέατα ή βούτυρα παντως δεν εχω πρόβλημα γιατί δε με ελκυουν σαν γευσεις.
Δε πιστευω πως με βασανίζει πάρα πολύ αυτό το θέμα, με μια γειτονισα εκεί που μιλούσαμε μου λεει "γιατί τόσο άγχος με την υγεία" και αυτή τρώει πχ τηγανιτές πατατες πολύ συχνά.
Δε το βλέπω ακριβώς σαν τημορία οταν τρωω υγιεινά, το βλέπω καπως αδικο γιατι σκέφτομαι υπαρχουν μεγάλοι ανθρωποι που τους βλέπεις να τρώνε και το τυράκι τους και να περπατάνε πολύ χωρίς να δειχνουν τουλάχιστον οτι κουράζονται.. και απορώ είμαι 25 και νιώθω ώρες ώρες ψόφια, φταίει κ η αναιμία που'χω αλλά αυτό σιγά το θέμα σε λιγο καιρό θα'ναι εντάξει.
Υπάρχουν φυσικά και νεοι ανθρωποι που τους βλέπεις να τρώνε mc/goodys/γυρους κλπ.. και να πίνουν και δεν αγχώνονται για το αν θα εχουν στο μελλον καποιο πρόβλημα υγείας..
Και εδώ το βρίσκω λίγο αδικο αυτοί να είναι τόσο χαλαροί και να τα απολαμβάνουν χωρίς τύψεις.. είναι και καποια δευτερολεπτα που ζηλευω οταν καποιος απο λαμβάνει αυτες τις στιγμές διχως τύψεις.
marian συμφωνώ για το μετρο φυσικά, παντως δεν εννουσα πως για παραδειγμα ζυγιζω το τι τρώω κλπ. δεν εχω τόσο κόλλημα με τη διατροφή.
01-12-2013, 16:33 #9
Όχι δεν ανησυχούνε, όπως κι εγώ δεν ανησυχούσα καθόλου στα 25.
Ούτε τώρα ανησυχώ, απλά προσέχω λίγο περισσότερο.
Νομίζω ότι αν δεν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που να σε αναγκάζει σε ειδική διατροφή, δεν θα έπρεπε να αγχώνεσαι τόσο για το μέλλον.
Το άγχος και οι ενοχές κάνουν χειρότερο κακό στην υγεία από οποιαδήποτε κατάχρηση.
Αντιθέτως, το να περνάμε καλά και να απολαμβάνουμε τη ζωή είναι πάνω απ' όλα το μυστικό για μια καλή υγεία και μακροζωία.
01-12-2013, 16:44 #10
Προχτες διαβαζα ενα αρθρο που ελεγε ποιες τροφες πρεπει να αποφευγουμε για να μην παθουμε καρκινο..
Μονο ο κοπανιστος αερας εμεινε απ'εξω!
01-12-2013, 17:10 #11
01-12-2013, 18:11 #12
Δυστυχως , κ ο κοπανιστος αερας ειναι βλαβερος . Στις μεγαλοπολεις της Ευρωζωνης , 480.000 πεθαινουν ετησιως απο τον μολυσμενο αερα .
01-12-2013, 18:57 #13
...μετα από μια δύσκολη περίοδο, ξεκίνησα να ξεκαθαρίζω πράγματα στη ζωή μου και ένα από αυτά ήταν να σταματήσω να βλέπω το φαί και το ποτό ως αγχολυτικά.
Επειδή το φαί δεν κόβεται, (όπως το αλκοολ), άρχισα να ασχολούμαι με υγιεινή διατροφή και γυμναστήριο όπου σιγά-σιγά απέβαλλα όλα τα δηλητήρια απ τη ζωή μου. Ενα από αυτά είναι και το τυρί οπου έβαζα γύρω στο ενα κιλό (γκουντα και ενταμ) πάνω στις πίτσες που έφτιαχνα για τον φίλο μου και τις κολλητές όταν τους μαγειρευα.
Τώρα, τέσσερις μηνες μετα, δεν έχω φάει ούτε ενα γραμμάριο και παίρνω ασσβέστιο απ το γιαούρτι που με μέλι/κανελλα/ξηρους καρπούς είναι ότι καλύτερο μπορεί να φάει κάποιος.
Κατι τέτοια έχω κάνει στη διατροφή μου και εκτός απ τα κιλά που έχασα και μπαίνω εδω και πολύ καιρό στο σμολ τζιν μου, έχει αλλάξει εντελώς η ψυχολογία μου και η ενέργεια μου χτυπά κόκκινο.
Πραγματικά αν ανακαλύψει κάποιος πόσο αλλάζει η ζωή του τρώγωντας καλά πράγματα και κόβοντας τα δηλητήρια, (αλευρι/ζαχαρη/αλατι), θα υπήρχαν πολλοί ευτυχισμένοι άνθρωποι.
01-12-2013, 19:16 #14
01-12-2013, 21:05 #15
Εγω τηρω υγιεινη διατροφη σε σημειο που καθολου απιθανο να πασχω απο νευρικη ορθορεξια. Ζαχαρη κομμενη, τσαι με στεβια, υπερτροφες κτλ. Αναψυκτικα κομμενα εδω και 7 χρονια. Αλκοολ σχεδον κομμενο (σπανια καμια μπυρα ή κοκκινο κρασι), τσιγαρο ποτε δεν καπνισα.
Αυτο που παρατηρησα ειναι οτι εχω να αρρωστησω πανω απο 3 χρονια και γενικα μου προκαλει μια παραξενη ευφορια και ευεξια. Πονοκεφαλους εχω να νιωσω εδω και παρα πολυ καιρο, εκτος αυτους που ειχα οταν ξεκινησα απεξαρτηση απο την ζαχαρη πριν απο 2 εβδομαδες.