Results 16 to 23 of 23
-
13-03-2015, 10:36 #16
Macgyver: "...δεν πιστευω επισης οτι η ζωη ειναι θεμα τυχης ( ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ) πολυ μοιρολατρικο , , αντε ισως ενα 20% ειναι τυχη , το υπολοιπο ειναι οι επιλογες μας και ο χαρακτηρας μας , αιτια και αποτελεσμα ,..."
Λοιπόν Macgyver, σου έχω ένα ερώτημα: γεννιέτσι ένα κοριτσάκι σε ένα φτωχό χωριό του Αφγανιστάν. Αν γλιτώσει μέχρι τα 9-10 από τη μεγάλη παιδική θνησιμότητα που υπάρχει στα φτωχά χωριά του Αφγανιστάν, δεν θα πάει σχολείο ποτέ και μέχρι τα δώδεκα θα την έχουν παντρέψει με κάποιον τριαντάρη και θα είναι αιχμάλωτη δούλα στον άντρα της και στα πεθερικά της. Σε αυτή την περίπτωση ποιό είναι το ποσοστό των επιλογών της στη ζωή και την ευτυχία που έχει αυτό το κορίτσι; 20% τύχη και 80% επιλογές; Ακόμη και για να κάνει προσπάθεια να αλλάξει τη ζωή της θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει ότι δεν θα πρέπει να ζει έτσι, σαν σκλάβα, αλλά σαν άνθρωπος. Για να το κάνει όμως αυτό θα πρέπει να έχει τη στοιχειώδη παιδεία, τις στοιχειώδεις γνώσεις (έστω και απο το περιβάλλον της) , που όμως δεν μπορεί να τις έχει. Έτσι, υποφέρει αλλά νομίζει ότι αυτή είναι η φυσική της κατάσταση.
Και μην νομίζεις ότι αυτό είναι σπάνιο παράδειγμα. Ο περισσότερος κόσμος ζει μέσα στην καταπίεση, τη φτώχεια, τη βία. Εμείς "έχουμε την τύχη" να είμαστε στο λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού που έχουμε ακόμη τροφή, νερό, πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και σχολεία και πανεπιστήμια, όλα δωρεάν. Τα προβλήματα που συζητάμε εδώ, (και πολύ καλά κάνουμε), τα δικά μας προβλήματα, για το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου είναι προβλήματα πολυτελείας.
- 13-03-2015, 10:42 #17
Mac δεν απαξιώνω μορφές που έχουν μείνει στην ιστορία... Ξέρεις ότι ο αρχαίος πολιτισμός και η ιστορία είναι το πάθος μου. Ούτε είπα πως υποστηρίζεις την άποψη του Σοφοκλή, αλλά το γεγονός πως δεχόμαστε τα λεγόμενα κάποιων αυθεντιών χωρίς να εξετάσουμε πότε, πώς και γιατί τα έχουν πει, δε μας αφήνει να εμβαθύνουμε σωστά !
Να σου πω ένα πχ;; Η Δημουλά είχε γράψει ένα ποίημα κάποτε, ένα απ'αυτά που τα διαβάζεις και λες ''πω πωωω τι έγραψε! Πολύ ψαγμένο. Πρέπει να'σαι πολύ μορφωμένος και στοχαστής για να το πιάσεις. Η Δημουλά λοιπόν, μετά από κάποια χρόνια αντέδρασε έντονα που το συγκεκριμένο ποίημα εντάχθηκε στην ύλη των πανελληνίων, δηλώνοντας ότι είναι απαράδεκτο να ζητάς από τους μαθητές να ερμηνεύσουν τι θέλει να πει ο ποιητής, εφόσον ο ίδιος ο ποιητής δεν έχει ιδέα τι έγραψε, γιατί, και τι σκεφτόταν. Το έγραψε πιωμένη, άυπνη επί εβδομάδες, εν μέσω κατάθλιψης μετά το θάνατο του άντρα της, και δεν έχει ιδέα τι εννοεί. Το πιθανότερο, λέει, να μην εννοεί και τίποτα συγκεκριμένο.
Για να συνεχίσω λοιπόν, ο Σοφοκλής, έχοντας ζήσει τη ζωή ενός ευνοημένου από τις συνθήκες, μή έχοντας οικονομικά προβλήματα και βιοποριστικές δυσκολίες να τον βασανίζουν, εξέφρασε την ανωτέρω άποψη βασιζόμενος στη βεβαιότητά του ότι η ανθρώπινη ζωή είναι έρμαιο στα χέρια των θεών. Ζούμε σύμφωνα με τα θέλω των θεών, και η ζωή μας εξαρτάται μόνο απ'αυτόυς. Αν θέλουν να ευτυχήσουμε, θα ευτυχήσουμε. Αν θέλουν να πεινάσουμε, θα πεινάσουμε. Τίποτα δεν εξαρτάται από'μας. (καθένας κλαίει και γελάει, όποτε το κανονίζει ο θεός, είπε)
Ήταν τραγικός ποιητής, και ως προς αυτή την ιδιότητα του βγάζω το καπέλο. Αλλά δεν είναι και η μέγιστη προσωπικότητα τη φιλοσοφικής σκέψης και του σκεπτικισμού...
13-03-2015, 10:50 #18
Μου θύμισες ένα άρθρο ιταλικής εφημερίδας που διάβασα πρόσφατα, σύμφωνα με το οποίο η έννοια της ευτυχίας είναι υπερβολικά παρεξηγημένη, και έχει αλλάξει εντελώς τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 1% του πληθυσμού έχει : πρόσβαση σε τροφή και νερό κάθε μέρα, έχει μισθό άνω του 1 δολαρίου την ημέρα, γνωρίζει γραφή και ανάγνωση...
Αλλά ο δυτικοευρωπαϊκός κόσμος αρνείται να δεχτεί ως ευτυχή έναν άνθρωπο χωρίς μεγάλο σπίτι, μόνιμη δουλειά, αμάξι, υπολογιστή σταθερό και φορητό, κινητό cu και what's up, πιστολάκια και πρέσες μαλλιών, ηλεκτρικές συσκευές κλπ κλπ κλπ.
Η έννοια του ''κανονικού'' δεν υπάρχει γιατί αλλάζει ανάλογα με την εποχή, τις γεωγραφικές συντεταγμένες κλπ. Άλλη είναι η κανονική ζωή στην Ελλάδα, άλλη στη Γερμανία, άλλη στη Λατινική Αμερική, άλλη στην Ακτή Ελεφαντοστού και άλλη στις Φιλιππίνες....
Σκεφτείτε λίγο τι ήταν το κανονικό στη χώρα μας πριν 100 χρόνια και τι είναι σήμερα. Εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για λαούς με εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής και πολιτισμό...
Επίσης, τίθεται και στην υποκειμενική κρίση του καθενός το τι είναι κανονική ζωή και ευτυχία...
Για μένα , για την ευτυχία χρειάζεται υγεία, τύχη και θέληση για ζωή.
13-03-2015, 14:21 #19
Αγαπητη kokkin. , προφανως και εισαι καλυτερη γνωστρια των αρχαιων απο μενα , γι αυτο αναφερω και τον Σαιξπηρ . Ειναι ενα παγκοσμιο ερωτημα , και δεν ειμαι σιγουρος οτι το ειπε ο Σοφοκλης , επειδη διαβαζω συνεχως ρησεις ( χιλιαδες ) απο νεοτατος , οσο καλη μνημη και να εχω , που εχω , δεν μπορω να θυμηθω ποιος απο τους αρχαιους ειπε τι , εσυ μπορεις να εξακριβωσεις ποιος ειπε τι . Αγγελος
Αγαπητη ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ , δεν αναφερομαι στο που και κατω απο ποιες συνθηκες γεννηθηκε καποιος , που και παλι , το ποιος ειναι ππιο ευτυχης , το παιδακι απ το Αφγανισταν η το παιδι απ την πχ Σουηδια ειναι σχετικο . Ο πατερας μου , εζησε προ 55 ετων 5 χρονια στο Καμερουν , και το μονο που εχει να πει , ειναι ποσο ευτυχεις ηταν οι κατοικοι. Οσο για το θεμα τυχη , ολα ξεκινανε απο την σκεψη μας , υπαρχει μια κινεζικη ρηση , προσεχε τις σκεψεις σου , γιατι γινονται λογια , προσαχε τα λογια σου γιατι γινονται πραξεις , προσεχε τις πραξεις σου , γιατι γινονται συνηθειες , προσεχε τις συνηθειες σου , γιατι γινονται χαρακτηρας , προσεχε τον χαρακτηρα σου , γιατι γινεται το ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ σου . Αφηνω ενα περιθωριο 20% για το κεφαλαιο τυχη , διοτι την τυχη , μονοι μας την φτιαχνουμε , αυτο βεβαια ειναι μια αποψη , αλλος μπορει να εχει αλλη . Εχω παρατηρησει στον εαυτο μου , σε μεγαλες περιοδους που ημουν πολυ θετικος , ολα γινοντουσαν ως δια μαγειας , ενω σε μεγαλες περιοδους που ημουν αρνητικος , ολα πηγαιναν στραβα , εξ ου και ενος κακου , μυρια επονται . Ελκουμε το καλο η το κακο , αναλογως ποσο θετικοι η αρνητικοι ειμαστε . Αυτη ειναι η αποψη μου , φυσικα δεν μπορω να την επιβαλλω , ειναι η δικη μου ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ζωης .
13-03-2015, 14:24 #20
η μεγαλυτερη ευλογια ειναι, να αγαπας, να αγαπιεσαι και να εισαι υγιης. :) αυτα τα τρια, μαζι.
δεν μπορω να βρω μεγαλυτερη..
13-03-2015, 14:49 #21
Προφανως , ρεμεντυ , αυτη ειναι η μεγαλυτερη ευλογια , αλλα το θεμα που εχω θεσει ειναι πολυ συγκεκριμενο και διαφορετικο .
Εχω κι εδω μια ρηση , το καλυτερο που μπορεις να κανεις για καποιον , ειναι να του δωσεις κατι ναγαπαει , αν δεν μπορεις να κανεις αυτο , δωστου κατι στο οποιο να ελπιζει , αν δεν μπορεις ουτε αυτο , δωστου κατι ναπασχολειται ( αυτο αφορα εμας τους καταθλιπτικους θαλεγα ) .
13-03-2015, 17:50 #22
α, εγω απαντησα στον τιτλο, κυριως.
στην συγκεκριμενη ρηση που αποδιδεις στον σωκρατη (ειναι δεν ειναι, δεν την ξερω), διαφωνω, οπως καταλαβαινεις απο την προηγουμενη απαντηση μου. :)
13-03-2015, 22:11 #23
Δεν την απεδωσα στι Σωκρατη , αλλα στο Σοφοκλη , αλλα ουτε κι εγω ξερω .
Ε, κοκκινοσκουφιτσα , που εισαι και ειδικη , ποιανου ειναι η ρηση ?